Ceske Budejovice
České Budějovice
 
1265-ben "Krumlov és a Rožmberkek ellensúlyozására" alapítpott királyi város ma közel 93 ezer lakossal. Husziták, poroszok, Habsburgok foglalták el kalandos történelme során.

© Norbert Aepli, Switzerland

Hluboka nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou vára
 
Český Krumlovtól alig 35 kilométerre van Csehország leglátogatottabb műemléke, a krumlovi Schwarzenberg család későbbi rezidenciája. Egy igazi tudor-stílusú kastély Európa szívében.

České Budejovice közelében fekvő kisváros hírességének látogatása "elengedhetetlen". Csehország leglátogatottabb műemléke, a korabeli reprezentaciós termek, a magánlakosztályok, a torony, a konyha és kert látogatható.

 

http://www.zamek-hluboka.eu/en/

Krumlovval ellentétben České Budějovice már a síkságon található, így a város szerkezete szabályos: a 13. századi kolonizációs szokásoknak megfelelően egy központi tér körül helyezkedik el az Óváros az összes látnivalóval.


http://www.c-budejovice.cz/en/stranky/welcome-page.aspx

Sörkóstolással egybekötött látogatás a sörgyár területén. Budvar vs. Budweiser? Melyik az igazi?

 

http://www.budvar.cz/en

Közel 60 perces látogatás a kolostor területén, csoprotos vezetéssel 5 főtől. Szintén megtekinthető, akár idegenvezető nélkül, a kolostor könyvtárának állandó kiállítása.


http://www.klaster-zlatakoruna.eu/

Idegenvezetés Ceský Krumlov környékén

 

Délcsehország igen gazdag látnivalókban. Kis városunk környékén is rengeteg a látnivaló, ezért akár csoportokat vagy egyéni lárogatókat is szívesen kalauzolok a Krumlov-környéki érdekességek rengetegében. Ha több napig tartózkodnak a környéken, érdemes számba venni a lehetséges kirándulásokat is.

 

Az összes alább felsorolt műemlékben, esetleg kirándulásokon is vállalom csoportok vezetését. Buszos szállítás megoldható baráti társaságoknak.

Zlatá Koruna - kolostor
 
7 kilométerre található cisztercita kolostor, mely máig őrzi a gótikus építészet jegyeit. 1785-ig működött kolostorként, később gazdasági célokra használták a 1905-ben kezdődő felújításokig.

© Klaster Zlata Koruna

Rožmberk vára
 
A nagyhatalmú Vítkovec család által a 13. században építtetett vár az egyik légrégebbi Délcsehországban. 1302-ben a Rožmberk család innen költözött Český Krumlovba, utánuk a Buquoyok birtokába került.

© Eszter Saródy

Pivovar Budvar
Budvar Sörgyár
 
A város alapítása után 230 évvel megalapították a városi sörfőzdét, ekkor már budějovicei privilégium volt a vilgos sör főzése, és ennek minőségét 1532-ben I. Ferdinánd császár is meg dícsérte.

© Pivovar Budvar

Holasovice
Holašovice
 
Mint egyedülállóan megőrzött és tipikus dél cseh vidéki barokk stílusú falu, Holašovice 1998 óta UNESCO védelem alatt áll. Épületei majd mindegyike középkori eredetű.

© Dana Tvrda

Klaster Vyssy brod
Vyššý Brod
 
Az 1259-ben, az első Rožmberk által alapított cisztercita kolostor 45 év szünettel mai napig működik. Az összes Rožmberk itt tanult és nevelkedett, meghatározva ezzel a család szellemiségét évszázadokon át.

© Ondřej Kořínek 

Kirándulások
 
Dívcí kámen :  www.divcikamen.cz/
Klet': www.klet.com/
Čertova Stěna: www.cittadella.cz
Vítkův Hrádek:  www.vitkuvhradek.cz
Lipno: www.lipno.info

© 2020 Eszter Sarody - ICO 03607798  DIČ: CZ 7558131966

Český Krumlov walking city tours  ǀ Visites guidées à Český Krumlov ǀ Idegenvezetés Český Krumlovban ǀ ceskykrumlovguide@gmail.com

South Bohemian tours  ǀ  Visites en Boheme de Sud   ǀ  Idegenvezetés Dél-csehországban 
Cesky Krumlov  ǀ Ceske Budejovice  ǀ  Hluboka nad Vltavou  ǀ  Trebon  ǀ Telc  ǀ Tábor  ǀ Pisek  ǀ  Rozmberk  ǀ Vyssí Brod  ǀ Prachatice  ǀ  Trebic  ǀ Kutna Hora

  • Wix Facebook page