Idegenvezetés Ceský Krumlov környékén

 

Délcsehország igen gazdag látnivalókban. Kis városunk környékén is rengeteg a látnivaló, ezért akár csoportokat vagy egyéni lárogatókat is szívesen kalauzolok a Krumlov-környéki érdekességek rengetegében. Ha több napig tartózkodnak a környéken, érdemes számba venni a lehetséges kirándulásokat is.

 

Az összes alább felsorolt műemlékben, esetleg kirándulásokon is vállalom csoportok vezetését. Buszos szállítás megoldható baráti társaságoknak.

Hluboka nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou vára
 
Český Krumlovtól alig 35 kilométerre van Csehország leglátogatottabb műemléke, a krumlovi Schwarzenberg család későbbi rezidenciája. Egy igazi tudor-stílusú kastély Európa szívében.

České Budejovice közelében fekvő kisváros hírességének látogatása "elengedhetetlen". Csehország leglátogatottabb műemléke, a korabeli reprezentaciós termek, a magánlakosztályok, a torony, a konyha és kert látogatható.

 

http://www.zamek-hluboka.eu/en/

Ceske Budejovice

© Norbert Aepli, Switzerland

České Budějovice
 
1265-ben "Krumlov és a Rožmberkek ellensúlyozására" alapítpott királyi város ma közel 93 ezer lakossal. Husziták, poroszok, Habsburgok foglalták el kalandos történelme során.

Krumlovval ellentétben České Budějovice már a síkságon található, így a város szerkezete szabályos: a 13. századi kolonizációs szokásoknak megfelelően egy központi tér körül helyezkedik el az Óváros az összes látnivalóval.


http://www.c-budejovice.cz/en/stranky/welcome-page.aspx

monastery Zlata Koruna

© Klaster Zlata Koruna

Zlatá Koruna - kolostor
 
7 kilométerre található cisztercita kolostor, mely máig őrzi a gótikus építészet jegyeit. 1785-ig működött kolostorként, később gazdasági célokra használták a 1905-ben kezdődő felújításokig.

Közel 60 perces látogatás a kolostor területén, csoprotos vezetéssel 5 főtől. Szintén megtekinthető, akár idegenvezető nélkül, a kolostor könyvtárának állandó kiállítása.


http://www.klaster-zlatakoruna.eu/

Pivovar Budvar

© Pivovar Budvar

Budvar Sörgyár
 
A város alapítása után 230 évvel megalapították a városi sörfőzdét, ekkor már budějovicei privilégium volt a vilgos sör főzése, és ennek minőségét 1532-ben I. Ferdinánd császár is meg dícsérte.

Sörkóstolással egybekötött látogatás a sörgyár területén. Budvar vs. Budweiser? Melyik az igazi?

 

http://www.budvar.cz/en

Hrad Rozmberk

© Eszter Saródy

Rožmberk vára
 
A nagyhatalmú Vítkovec család által a 13. században építtetett vár az egyik légrégebbi Délcsehországban. 1302-ben a Rožmberk család innen költözött Český Krumlovba, utánuk a Buquoyok birtokába került.
Holasovice

© Dana Tvrda

Holašovice
 
Mint egyedülállóan megőrzött és tipikus dél cseh vidéki barokk stílusú falu, Holašovice 1998 óta UNESCO védelem alatt áll. Épületei majd mindegyike középkori eredetű.
Klaster Vyssy brod

© Ondřej Kořínek 

Vyššý Brod
 
Az 1259-ben, az első Rožmberk által alapított cisztercita kolostor 45 év szünettel mai napig működik. Az összes Rožmberk itt tanult és nevelkedett, meghatározva ezzel a család szellemiségét évszázadokon át.
Kirándulások
 
Dívcí kámen :  www.divcikamen.cz/
Klet': www.klet.com/
Čertova Stěna: www.cittadella.cz
Vítkův Hrádek:  www.vitkuvhradek.cz
Lipno: www.lipno.info